Her skrives det om stort og smått om ting som har hendt meg og mine i det siste!
Jeg har laget en ny gjestebok, så signer den gjerne. Alltid hyggelig å se hvem som har vært på besøk!


tirsdag, mars 02, 2010

Overhysterisk?

Huff.. nå kjenner jeg at kreftene begynner å dabbe av.. Er sliten om dagen. Er lei sykdom og det å ikke kunne hjelpe når ungene er syke.
Isabella har vært på bedringenes vei, og jeg har hatt trua på at hun kom til å bli frisk igjen ganske snart. Men nå... ja.. nå har hun begynt å få vondt i øret stakkars. Hun var helt utrøstelig og hysterisk her i stad. Tok seg til øret og gråt. Klagde over store smerter. Ga henne Paracet, og det ser ut til å ha hatt effekt. Hun er roligere nå. Ringte legen og fikk time til henne senere i dag. Huff.. Kom til å tenke på RS viruset i helgen... i og med at Adrian har begynt å hoste så er det jo om å gjøre å være litt på vakt. Slike virus hos så små er jo ikke noe å trakte etter mener jeg! Så hva er RS-virus egentlig? osv.. Så jeg leste litt om det i helgen og fant ut at veldig mye av det stemte på Isabella... På lommelegen.no står følgende:

RS-virus står for "respiratorisk-syncytialt virus". Dette er et virus som forårsaker epidemier av syke barn hver vinter, og man regner med at majoriteten av alle barn under to år har gjennomgått en slik infeksjon. Viruset er den vanligste årsaken til nedre luftveisinfeksjoner i det første leveåret.

I løpet av en slik vinterlig epidemi vil opp til én til to prosent av alle barn under ett år innlegges med RS-infeksjon, og omtrent 50 prosent av disse er under tre måneder gamle. Også større barn og voksne kan bli smittet av viruset, men disse får som regel kun en lettere forkjølelse. Det er de minste barna som blir sykest, og spesielt utsatt er for tidlig fødte barn og barn med luftveissykdom fra før.

Et luftveisvirus
Viruset består av to undertyper, som kalles A og B. Viruset slår seg ned i luftveiene og formerer seg i luftveienes slimhinneceller. Det påvirker ikke andre celler i kroppen, men forårsaker at slimhinnecellene i luftveiene dør og flyter sammen. Dette gjør igjen at det blir hevelse i luftveisveggen, flimmerhårene klarer ikke å frakte bort slim og luftveiene fylles med døde celler, slim, virus og betennelsesceller.

Smittemåten er hovedsakelig via direkte kontakt med viruset og via dråpesmitte, for eksempel fordi noen hoster eller nyser og sprer smitte. Viruset kan spre seg fra hender, eller leker i barnehagen, eller via doktorens stetoskop eller felles håndklær. Det er derfor viktig å begrense spredningen, spesielt på sykehusavdelinger eller i barnehager. Viruset kan leve i opptil syv timer på overflater! Noen enkle regler kan begrense spredningen:

I gjennomsnitt utskilles virus i ni dager fra smittetidspunktet, men virus kan gjenfinnes i så mye som tre uker etter at symptomene startet. Det tar tre til seks dager fra barnet blir smittet til det blir sykt.

Er det RS-virus?
Det er selvfølgelig vanskelig å skille RS-infeksjoner fra andre virusinfeksjoner i vinterhalvåret. Til å begynne med er symptomene ganske uspesifikke; barnet har litt feber og rennende nese, og noen har symptomer på øreinfeksjon.

Etter hvert som viruset sprer seg kan de nedre luftveiene også affiseres i løpet av tre til fem dager. Barnet har nå hoste, høyere feber og pusteproblemer. Pusten er rask, dyp og pipende. Hosten kan produsere slim, og et barn med pusteproblemer blir urolig, kan ha brekninger, redusert appetitt og eventuelt bli blålig under negler og rundt munnen. Fordi barnet puster dypt og hurtig og har feber kan det miste en del væske og tillegg ha symptomer på uttørring/dehydrering.

Finnes det behandling?
Svaret på det er både ja og nei. Det finnes ingen kur for RS-virus; infeksjonen må gå over av seg selv. Imidlertid må barnet selvfølgelig behandles for sine symptomer, og på barneavdelingen vil det får ekstra oksygen, medisiner som demper hevelsen i luftveiene og som utvider dem, intravenøs væske og eventuelt respiratorbehandling til infeksjonen går tilbake.

I noen tilfeller kan behandlingen vare i ukevis, men vanlig tid på sykehuset er to til fem dager. Etter en kraftig infeksjon med RS-virus vet vi at et stort antall av barna får kroniske lungeproblemer, som for eksempel astma. Risikoen for dette øker hvis det er astma eller atopisk eksem i nær familie. Andre mener at det er disposisjonen for astma som gjør barnet ekstra syk av RS-infeksjonen.

Har man først hatt en RS-infeksjon er man delvis immun mot senere infeksjon, men helt immun blir man ikke. Den første infeksjonen er heldigvis den verste, og senere infeksjoner med viruset blir som regel ikke så ille som den første.

For å si det sånn så begynte hun med hoste (Har i grunnen hostet til og fra siden desember).. Hun fikk jo medisiner mot bronkitt først.. Det hjalp ikke.. Så kom feberen.. HØY... pusteproblemer med piping når hun pustet. Hun klagde over smerter i brystet. Hun var helt borte noen dager. Nesten 40 i feber.. kaldsvette og helt ute av alt som foregikk rundt henne til tider. Men jeg avskrev alt ettersom hun ikke hadde ørevondt. Dessuten regner jeg med at legen hadde nevnt noe.. De burde vite sånt. Men nå kommer øret hennes i tillegg... og da.. vel.. som en mor som vil barna sine alt godt her i verden blir jeg litt engstelig! Og det at Adrian har begynt å hoste hjelper jo ikke.. Dersom det er et slikt virus vil han få det mye verre enn søsteren ettersom han er så liten som det han er. Men.. så skal en jo ikke ta alle sorgene på forskudd.. Leste også dette på klikk.no:

Akutt ørebetennelse hos barn er en svært vanlig infeksjon som ofte forekommer sammen med forkjølelse og andre luftveisinfeksjoner.
Sykdommen er en betennelse i mellomøret og trommehinnen.

Dette kan du gjøre:
Den viktigste behandlingen ved akutt ørebetennelse er nesedråper og smertestillende medisin i form av et paracetamolpreparat.

Nesedråpene vil få slimhinnene i nesa til å svelle ned og dermed gi bedret utlufting av mellomøret gjennom øretrompeten.

Nesedråpene skal derfor gis i nesa, ikke dryppes i øret.

Et barn som våkner om natten med øreverk og feber, trenger ikke legetilsyn umiddelbart dersom barnets almentilstand ellers er rimelig bra.

Dersom barnet etter 2-3 dager med nesedråper og smertestillende medisin fortsatt virker syk og har feber, bør du oppsøke lege da sjansen da er stor for at det dreier seg om en bakteriell ørebetennelse.

Det er kun ved en bakteriell infeksjon at det er aktuelt å gi antibiotika. Førstevalget vil da være penicillin så sant ikke barnet har en kjent allergi mot dette. Dersom barnet har vært forkjølet noen dager med litt feber og så blir dårligere med høy feber og øreverk, er det suspekt på en bakteriell infeksjon på toppen av en virusinfeksjon. Du bør da oppsøke lege.

Dersom barnet har fått konstatert ørebetennelse av lege og behandling eventuelt er startet, er det viktig at barnet tas til kontroll etter 2-3 uker. En vil da sjekke at barnet ikke har utviklet kronisk væske i mellomøret

Så det er med andre ord veldig vanlig å få det ved vanlige infeksjoner også... Så skal ikke bli hysterisk, men er ikke vi mammaene litt sånn da? Også skal man jo selvfølgerlig ikke sette diagnoser.. Jeg er da ingen lege.. men når alt stemmer... ja... da er det lett å sette en merkelapp på problemet. Nei.. vi skal til legen etterpå.. så får nevne det for henne da! Så får jeg nok et blikk tilbake som beroliger meg om at det ikke er tilfelle!

*****************************************************

Vært hos legen:
Hovne infiserte mandler, halsbetennelse og ørebetennelse. Jupp.. Fått øredråper, nesespray, hostesaft og skal fortsette med pencillinen. Er også henvist til en øre-/nese-/halsspesialist. Hun ble operert for polypp da hun var 2 år. Det ble også satt inn dren grunnet betennelse i mellomøret. Den gangen nevnte legen på sykehuset at de burde tatt mandlene hennes også, men valgte å ikke gjøre det ettersom det ikke var det som var meningen den gangen. Og nå 2 år etter er det problemer med nettopp mandlene. Så da blir det nok en operasjon en gang utover våren/sommeren. Legen mente at det kunne være årsaken til at hun var så mye syk nå.
(Ikke for det... jeg spurte jo om det for 4 uker siden.. men, men.. som nevnt over.. jeg er ingen lege!) Så da får vi se.. Nå er det i allefall medisinering "forran og bak".. så får vi krysse fingrene for at hun blir bedre snart.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar